2012. december 3., hétfő

Újabb hasznos független fejlesztés: kijelző az iPhone hátuljára

Legyen szó zenéről, programokról, vagy kütyükről, a sufnifejlesztők ismét bizonyítanak: a popSLATE egy érdekes újítással tovább feszítené egy okostelefon használhatóságának lehetőségeit.

Az indie szó az independent, azaz független kifejezésből ered. A fogalmat az olyan alkotókra használják, akik nem nagy vállalatoknak dolgoznak, tehát az olyanokra, akik úgy végzik munkájukat, hogy nem áll mögöttük nagy tőke, amely pénzelné a kiadásaikat. Vannak indie zenészek, indie játékfejlesztők, és a lista igen hosszú. Amikor egy ilyen garázscsapatról beszélünk, akkor a lehető legkevesebb emberre kell gondolni. A játékok példájánál maradva: egy-két programozó, egy grafikus meg valaki, aki a hangokért, zenéért felel és kész.

Előretörésüket értelemszerűen az Internet segíti, és az annak köszönhetően kialakult long-tail effektus. A dolog tömören annyiról szól, hogy annak ellenére, hogy kevesebb a kereslet egy-egy lelkes baráti társaság munkájára, mint például egy hollywoodi szuperprodukcióra vagy az MTV új üdvöskéjére, de a Webnek hála az a kevés ember is, akit érdekel, megtalálhatja őket, és pénzét, támogatását eljuttathatja a csapathoz – ezzel kifejezve, ha szeretné őket tovább dolgozni látni.

Ezt meglovagolva pedig sorra jelennek meg az olyan adománygyűjtő oldalak, amelyek az ilyen független vállalkozásoknak segítenek pénzt gyűjteni a projektükhöz. Ilyen oldal például a KickStarter vagy az indiegogo. Itt bárki indíthat gyűjtést saját ötlete megvalósításához. Egy leírásban, videóban bemutathatja az elkészíteni kívánt dolgot, akinek pedig megtetszik a gondolat, az tetszőleges összeggel megtámogathatja őket. A fejlesztők sokszor plusz dolgokat is felajánlanak a támogatóknak, például egy példányt az elkészült dologból, egy dedikált példányt, s a többi, ám a jutalom mértéke többnyire függ az anyagi támogatás nagyságától.

Az indiegogo honlapja
A popSLATE tervezete nemrég az indiegogo-n bukkant fel. A kütyü gyakorlatilag egy iPhone 5 tok, amelynek hátulján egy e-tintás kijelző található, amelyen bármilyen kép megjeleníthető a mellékelt alkalmazásnak köszönhetően. A kütyüvel nem csupán egyedibbé tehetjük a telefonunkat, de a fontosabb teendőket is kiirathatjuk a hátuljára, vagy akár e-book alternatívaként is funkcionálhat. A plusz kijelző a telefon energiáját fogyasztja, de természetesen elenyésző mértékben, hiszen az e-tinta lényege pont az, hogy csak a képernyő frissítéséhez használjon erőforrást.

A popSLATE és a hozzá mellékelt alkalmazás
Jelenleg $95,637-et gyűjtöttek össze a szükséges $150,000-ból. Akinek megtetszett a termék, az a popSLATE indiegogo oldalán támogathatja a fejlesztőket, sőt $99-nyi adományért egy már az övé is lehet 2013. júniusában.

Az ötletet már csak azért is jónak tartom, hogy hátha a jövőben nem plusz kiegészítő lesz, hanem beépített lehetőség minden telefonban, amely ezáltal rendes e-olvasóvá is válna.

E-book olvasó, felület a feljegyzéseinknek, kimerevített térkép és bármi, ami az eszünkbe jut
Én személy szerint nagyon örülök ezeknek az indie fejlesztéseknek, és annak, hogy vannak oldalak, amelyek segítik őket pénzhez jutni, mert ez azt mutatja, hogy a világunk abba az irányba tart, ahol az embernek valóban van lehetősége arra, hogy bármit megvalósítson, ezzel is gazdagabbá téve az emberiséget, és mindezt úgy, hogy nem fogják vissza sem országhatárok, sem a pénz.

Források:
Zseniális: hátsó kijelző az iPhone-okra
http://hvg.hu/Tudomany/20121203_iphone_masodkijelzo_popslate
popSLATE--Second Screen Smart Case for Your iPhone 5
http://www.indiegogo.com/popslate
Indie
http://en.wikipedia.org/wiki/Indie
Hosszú farok
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hossz%C3%BA_farok
KickStarter
http://www.kickstarter.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése